RAAMDECORATIE IDEEEN

RAAMDECORATIE IDEEEN – EINDELOOS GENIETEN

Iedere gek z’n gebrek. Mijn gebrek is dat ik niet kan kiezen. Heb jij daar ook last van en komt keuzestress je niet onbekend voor? Dan heb ik hier hopelijk wat inspiratie, ideeën en tips om het kiezen van de raamdecoratie iets te vergemakkelijken. Het kiezen van de juiste raamdecoratie is misschien wel één van de aller moeilijkste beslissingen. De hele ruimte zit al in het koppie of is al ingericht. Kleur op de wanden, banken en stoelen staan al op de plek en zelfs de kaarsen branden al. Het enige wat nog ontbreekt is het juiste gordijn. Maar och man, wat is dat spannend. Vind maar een de juiste raamdecoratie erbij. En ik zeg het vaker; de raamdecoratie, oftewel de gordijnen kunnen de ruimte maken of breken. Ze zorgen voor de juiste sfeer, akoestiek en creëren privacy. En omdat ik blij word, wanneer jij de juiste gordijnen kiest ga ik hieronder een poging wagen jou van inspiratie en informatie te voorzien. Zo wordt kiezen een eitje en past het bij jouw identiteit en woonstijl. Hierna rest enkel eindeloos genieten.

RAAMDECORATIE KIEZEN

Handig om te weten wat je zoekt en waarvoor je raamdeco nodig hebt? Zo zijn er een aantal verschillende soorten, waar je uit kunt kiezen. Wellicht een goed idee om hier eerst een keuze in te maken. Ga je voor gordijnen, vouwgordijnen of rolgordijnen? Of ben je meer van de plissés, shutters of jaloezieën op maat? Met gordijnen, de meest traditionele oplossing voor raambekleding creëer je direct een huiselijk en warm gevoel. Door te kiezen voor vouwgordijnen zorg je dat je direct een meer stoere of landelijke look te pakken hebt. Of wil je een strakke basis en hou je van eenvoud. Vind je het handig om snel en eenvoudig het licht te kunnen regelen. Dan is de beste keuze voor jou waarschijnlijk een rolgordijn. O ja, combinaties kunnen altijd. Door te combineren maak je het geheel nog smaakvoller en meer eigen. Mooie combinaties van verschillende kleuren en structuren in bijvoorbeeld overgordijn, gecombineerd met rolgordijnen. Rolgordijnen met stoere inbetween ringgordijnen of vouwgordijnen met een mooi sluitend overgordijn. Shutters, gecombineerd met een paar heerlijke XL linnen gordijnen. Nog zo’n leuk detail om te kiezen is de kleur. Welke kleur gordijn, vouwgordijn of rolgordijn past jou het beste? Waar moet je aan denken bij het kiezen van de juiste kleur gordijnen? Hou je eigenlijk van warme, neutrale of koele kleuren? Kleuren kiezen  Uiteraard is dit een kwestie van persoonlijke smaak en voorkeur, maar misschien word je ook wel beïnvloed door de huidige woon- en kleurtrends op het moment. Zomaar wat metertjes gordijnstof om over na te denken. Kortom, onderstaande blog neemt je hopelijk mee aan de hand om een goede gordijnkeuze te maken. Ik ben er dagelijks mee bezig. Duh, het is mijn werk, maar ik snap als geen ander dat jij niet dagelijks met raamdecoratie bezig bent. Gelukkig maar, anders wordt je ook zo’n stoffig type ;-)

GORDIJNEN

Kies jij voor gordijnen. Je weet wel, met gordijnen bedoel ik van die geplooide lappen textiel/stof in alle soorten, kleuren en maten. De haken zijn er in gestikt en zorgen voor een geplooid gordijn en royale valling van de stof. Je hangt de gordijnen met die voor gestikte plooihaken in de runners van de rails of de oogjes aan de haken van de roede. Eigenlijk passen gordijnen in vrijwel ieder interieur. Van strak en design tot bohemien of landelijk. Ik ben zelf groot voorstander van dit type standaard gordijn. Hoe meer textiel hoe beter. Niet alleen voor de akoestiek in de ruimte. Zeker ook de sfeermaker. Met goed uitgekozen gordijnen heb je direct een lekkere en luxe sfeer te pakken in huis.

Wat voor ramen heb je te bedekken? Niet geheel onbelangrijk om mee te nemen in de keuze voor de gordijnen. Ook de afmetingen van de ramen hebben invloed op het licht. Misschien vraagt een groot raam van plafond tot vloer eerder om mooie geplooide gordijnen dan een klein zolderraampje. En wil je het (zon)licht juist wel of niet behouden? Zomaar een aantal factoren, waar je rekening mee moet houden. Bekijk ook de positie of de ligging van de ruimte een goed. Een kamer of raam op het noorden heeft een heel andere lichtinval dan een kamer op het zuiden. Koel en neutraal licht in de noordelijke vertrekken, maar warm en misschien wel verblindend licht in de zuidelijk gerichte kamers. Waarschijnlijk heb jij zelf ook nog vereisten in gedachten.

Ook raad ik je aan om, wanneer je van licht houdt, dat je ervoor zorgt deze zoveel mogelijk te behouden. Kies dan altijd voor lichte kleuren en luchtige, lichtdoorlatende gordijnstoffen. Bijvoorbeeld linnen gordijnen of een mooie lichte kleur, natuurlijke inbetween. Ben jij juist van de kleur en hou je van zwaardere accenten, dan kies je beter voor een luxueus, zware kwaliteit en robuust velours gordijn. Mooi afgewerkt met een dubbele plooi. Hoe meer stof hoe meer weelde, zodat het nog meer gaat leven in huis. Sjiek en stijlvol met luxe velours en misschien nog wel extra spannend door te combineren met een van onze vleugjes goud of metallic’s.

Foto: Velvet - Peacock en Velvet - Ruhbarb tijdschrift #andcgram &C 2019 

Weet je nog waarom je eigenlijk gordijnen wil? Kortom, wat is het primaire doel in de ruimte? Moeten ze de ruimte donker of licht maken? Wil je de akoestiek verbeteren? Is het om beter te kunnen slapen of voor die irritante zon in je beeldscherm? Ben je gordijnen aan het kijken, omdat je het klimaat in de woning wil verbeteren? Is er raamdecoratie nodig om te isoleren en dient het om de ruimte langer warm en behaaglijk of juist lekker koel te houden? Het zijn geen kachels of aircosystemen, maar ze helpen enorm om de temperatuur meer constant te houden en dat is mooi meegenomen voor het klimaat in huis.  Bij een modern interieur denk je waarschijnlijk niet direct aan gewone gordijnen. Maar doorbreek alle strakke belijningen net even, door overgordijnen toe te voegen en voorkom dat de ruimte te steriel en kil wordt. Ook zorgt een gordijn ervoor dat het geluid in de ruimte warmer en zachter voor de oortjes wordt. Herken je dat gevoel van stress, wanneer het geluid of echo niet getemperd wordt. Je hoort het pas, wanneer het ineens stopt. Heerlijk en wat een verademing, wanneer de ruis stil valt. Kun je nagaan wat een geluid stressor onbewust met je kan doen. Het materiaalgebruik heeft vaak ook geen positieve invloed. In veel strakke en moderne interieurs wordt vaak gekozen voor harde materialen. Denk aan beton- en gietvloeren, visgraat hout of pvc. Maar ook de afwerking van glad stucwerk op wanden en plafonds werken niet mee aan een verbetering in de geluidsoverdracht of anders gezegd de akoestiek in de woning. Vind je traditionele plooigordijnen wat rommelig voor in jouw strakke design interieur?

Dan is er nog een nieuwe manier van plooiverwerking in de gordijnen. De wavegordijnen of waveplooi gordijnen. Door de vaste afstand van het wave-plooiband ontstaat er een gelijkmatige golfbeweging, de wave in het gordijn. Zo krijg je toch een strakke en symmetrische look, welke je misschien beter vindt passen voor de meer strakke en moderne interieurstijl.

VOUWGORDIJNEN

Ook wel Roman Blinds genoemd. In tegenstelling tot een gordijn open je deze niet van links naar rechts (horizontaal), maar open je deze verticaal. Je opent met een koord aan de zijkant het vouwgordijn van onder naar boven. Vouwgordijnen zijn lappen gordijnstof met ingestikte horizontale tunnels. Hier worden de baleinen tussen geschoven. Deze worden dan weer met speciale koordjes en klipjes bedienbaar gemaakt om van beneden naar boven open/opgehaald te kunnen worden. De lagen stof schuiven van onder naar boven achter elkaar weg tot een pakket. Tegenwoordig kan je het restant pakket van boven naar beneden schuiven middels het zogenaamde top-down systeem. Maar daar ga je ik je nu niet verder mee vermoeien. Wil je er meer over weten stuur me dan even een berichtje.

Je ziet het telkens meer en het past tegenwoordig eigenlijk in ieder interieur. Van oudsher, jawel we hebben het hier over een gordijn uitvinding uit de Romeinse tijd. Daarom ook die mooie Roman naam. Toch zie je heden ten dagen, dat vouwgordijnen in elke sfeer en type interieurstijl past en kan worden toegepast. Het is een prima basis. Een 1e ste laag raamdecoratie. Hierna kun je ze ook nog eens super goed combineren met een mooi passend overgordijn. Vouwgordijnen zijn een mooie afscheiding en isolatie tussen binnen en buiten. Kiezen voor vouwgordijnen is kiezen voor gemak, schoon en strak. Ze nemen weinig ruimte in beslag, vangen geen tot weinig stof, maar ze ademen zoveel sfeer uit. Let wel, er blijft àltijd een pakket opgevouwen in het zicht of licht. Hier komen alle opgetrokken vouwen met stof samen. Dit kan vervelend zijn bij deuren en puien. Ook kan het de ruimte kleiner, benauwd en donker maken. Zeker wanneer de ramen al klein zijn.

ROLGORDIJNEN

Hang je liever een rolgordijn in de woning? Zo kun je je lekker verschuilen overdag en ’s avonds. Je kan supersnel het rolgordijn openen en sluiten. Zo past het zich gemakkelijk en snel aan ieder moment van de dag. Doordat je een rolgordijn helemaal kunt wegrollen voor het raam, kun je optimaal genieten van het licht en de ruimte. Hadden rollerblinds, zo worden rolgordijnen ook wel genoemd, voorheen een wat goedkope uitstraling en imago. Dat is gelukkig allang niet meer zo. Er zijn voor rolgordijnen inmiddels zoveel doeken verkrijgbaar. Van unirolgordijnen in alle kleuren tot bijzondere prints en structuren of dessins op de rolgordijnen. Van een 100% polyester rolgordijnen tot linnen of velours structuren in of op het rolgordijn. Tegenwoordig kan het gelukkig allemaal. Zo kies je een rolgordijn ook voor luxe in eenvoud. Het neemt minimaal licht weg en al helemaal geen ruimte, maar je blijft wel altijd de bediening zien en daardoor blijft er altijd iets ruimte open tussen raam en kozijn. Ze lenen zich bij uitstek om later af te stylen en te combineren met een 2de laag gordijnen. Meer weten over hoe het hangt en voelt om een rolgordijn bij ons te bestellen? Lees bij Joyce. Zo heeft zij onze rolgordijnen ervaren.

 

SOORTEN GORDIJNEN IN HET KORT

Gordijnen heb je in alle soorten en kleuren. Er zit echt wel iets voor jou bij. Ik kan hieronder even de voor- en nadelen van de verschillende type raamdecoratie opsommen. Zo kun je misschien sneller een keuze maken wat wel of juist niet goed past in jouw huis. En ik zeg huis, maar je kunt natuurlijk ook gordijnen voor kantoor, de winkel of jouw B&B zoeken.

Voor- en nadelen van de verschillende soorten raamdecoratie.

GORDIJNEN

  • Voordelen: Voel de luxe op alle fronten door de overdaad aan mooie stof in dit type gordijn of raamdecoratie. (sfeer, iso, akoestiek)
  • Voordelen: Veel licht en doet ruimtelijk en luchtig aan. Geeft overdag goede bescherming tegen nieuwsgierige types, zonder de verbinding met de dagelijkse rompslomp te verliezen.

INBETWEENS EN VITRAGE GORDIJNEN

  • Voordelen: Veel licht en doet ruimtelijk en luchtig aan. Geeft overdag goede bescherming tegen nieuwsgierige types, zonder de verbinding met de dagelijkse rompslomp te verliezen.
  • Nadelen: Minder goed beschermd tegen inkijk in de avond.

VOUWGORDIJNEN

  • Voordelen: Klein, compact, schoon. Stoer en aangekleed.
  • Nadelen: Er is altijd een pakket in het zicht Je kunt dit type nooit helemaal uit het zicht krijgen. Zo mis je altijd een stukje daglicht of uitzicht met dit gordijn.

ROLGORDIJNEN

  • Voordelen: Mooie strakke, schone en minimalistische zonwering. Makkelijk en supersnel te bedienen. Veel licht en doet ruimtelijk en luchtig aan. Geeft overdag goede bescherming tegen nieuwsgierige types, zonder de verbinding met de dagelijkse rompslomp te verliezen.
  • Nadelen: Bedieningssystemen blijvend in het zicht.

Verder kan ik niet anders dan de uiteindelijk keuze en beslissing voor wat betreft het type raamdecoratie of raambekleding aan jou over te laten.

GORDIJNEN VOOR IEDERE RUIMTE

Zoek je nog meer inspiratie voor de mooiste interieurs en de beste raambekleding. Veruit de leukste ruimte om in te richten vind ik zelf de woonkamer. Welk type woonkamer gordijnen ben jij? Het type Netflix met chips? Of ben je meer een familiemens of wellicht een echte zen meester of yogi? In deze blog vind je alles wat je moet weten voor het kiezen van de allermooiste raamdecoratie ideeën  woonkamer of bekijk hier alle inspiratie voor in de raamdecoratie ideeën  keuken.

Misschien zoek je enkel wat inspiratie. Is je hobby interieur en mooie stoffen. Of ben je lekker aan de klus of midden in een verbouwing en zoek je inspiratie voor verschillende woonvertrekken. Of zoek je naar mogelijkheden om sfeervol en bovenal lekker te slapen. Kijk dan snel even rond in raamdecoratie ideeën slaapkamer.

 WhatsApp
Bestelhulp