• Vandaag besteld, binnen 3 weken in huis
  • Gratis proefstalen
  • Goede kwaliteit

Textiel en interieurtrends

Over de temperatuur hoor je mij niet klagen. Nu de zon nog! Even geduld, maar het duurt niet lang meer. Het voorjaar van 2024 is in aantocht. LENTEKRIEBELS, tijd voor vernieuwing en overzicht, dus gooi die deuren en ramen open en haal het frisse voorjaarsgevoel maar binnen. Wellicht niet meer passend anno 2024: de grote schoonmaak, maar een lekker fris en overzichtelijk huis met schone ramen en fris in de wind wapperende gordijnen past mij wel. Dat wil jij toch ook?

Op zoek naar inspiratie of de nieuwste trends op het gebied van woontextiel, raamdecoratie & interieur? Misschien kan ik je een klein beetje inspireren met de volgende blog. Hierin vertel ik je alle ins en outs op het gebied van wonen en het creëren van een sfeervol & stylish, maar vooral duurzaam & natural voorjaarshuis met een knipoog naar de nieuwste gordijncollectie van 123gordijn.

Stoffentrend 1 – Linnen 

Super mooi en duurzaam  - de linnen gordijnen

Nieuw en in ontzettend veel kleuren zijn onze linnen gordijnen- en vouwgordijnen. Wist je dat naast die prachtige natuurlijke linnen uitstraling ‘linnen gordijnen’’ van nature isolerend & ademend zijn. Met linnen stoffen in huis reguleer je op een eenvoudige en natuurlijke manier de warmte in de woning. Door de keuze voor linnen gordijnen hou je bij kou de warmte beter binnen in de woning of de ruimte en visa versa bij warme en tropische dagen.

Ons grootste goed moeder natuur heeft het zwaar en de klimaatveranderingen en de snelle opwarming van de aarde zorgt voor een verandering in het consumenten koop- en keuzegedrag. Naast  meer bewustwording is er veel aandacht voor meer duurzame interieurs. De textielindustrie is altijd in ontwikkeling en zo wordt er bij alle productie goed gekeken naar hoeveel water en chemische toevoegingen er nodig zijn voor de fabricage en het productieproces. De keuze voor linnen is dan ook snel gemaakt. Linnen is een van de meest duurzame stoffen. Linnen is sowieso een betere keuze dan katoen. Het natuurlijke alternatief in textielland. Anders dan bij katoen heeft linnen geen onnodige hoeveelheid water (verspilling) en chemische toevoegingen nodig bij de teelt. Als natuurlijke vlasvezels heeft linnen niets anders nodig dan de zon, regen en de wind. Het klimaat in Noord-Europa (NL/BE/ FR) leent zich bij uitstek voor de linnenteelt. Dit wil niet zeggen dat de teelt altijd even stabiel is. Wanneer de weersomstandigheden stabiel zijn is er niet veel nodig en groeit het eenvoudig, natuurlijk en vanzelf.  Momenteel worden we helaas geteisterd door allerlei klimaat gerelateerde veranderingen als hittegolven en extreme droogte of juist enorme natte periodes. Dit maakt dat de optimale condities voor de linnenboeren en linnenteelt momenteel ver te zoeken en onvoorspelbaar is. Linnen is nooit een goedkope keuze geweest, omdat het een langdurig en arbeidsintensief product is. Echter is de linnenteelt en de prijzen van linnen momenteel erg onstabiel. Veel vraag en weinig aanbod door een slechte oogst zorgt voor fluctuerende en hoge linnenprijzen. Helaas zijn wij ook genoodzaakt de prijzen voor onze linnen gordijnen meerdere keren per jaar opnieuw te bekijken en soms te verhogen. Toch is linnen een enorme trend en een bewuste keuze. Naast dat ik zelf al jaren een enorme ‘linnenlover’ ben, blijkt dat linnen enorm geliefd is momenteel. Juist omdat het een schoon productieproces heeft en omdat het zo’n natuurlijk en sterk materiaal is. Met andere woorden het kost wat meer, maar daar heb je dan ook voor jaren plezier van.

Wij laten ons niet snel uit het veld slaan en die hoge prijzen weerhouden ons niet. Met trots presenteren we onze eigentijdse linnen gordijnen collectie in alle kleuren. Heerlijke warme & eigentijdse kleuren A LA 2024. Bekijk hier ons uitgebreide assortiment en bestel de linnen gordijnstalen (GRATIS).

LET OP: LINNEN GORDIJNEN. Overweeg àltijd om de linnen gordijnen te voeren. Linnen is een 100% natuurlijke vezel en daarom meer gevoelig voor verkleuringen dan andere en meestal synthetische gordijnen (polyester gordijnen). Het advies is dan ook om een linnen gordijn te voeren. Niet alleen voor het behoud, maar zeker ook voor de looks. Als voeringspecialist Convair® (onze stoffengroothandel & B2B webshop) van oorsprong weten wij als geen ander hoe belangrijk een voering voor een gordijn kan zijn. Naast de isolerende en zon- & warmtewerende voeringen hebben we een enorm kleurenpallet aan bijpassende kleuren voering. Je vind altijd de perfecte kleur voering bij jouw luxe linnen raamdecoratie.

Wie, wat waar gordijnen voeren?

Textieltrend 2 - Woolies, teddy & bouclé's

Naast de natuurlijke materialen is er ook een enorme hang naar zachtheid en warmte in het interieur. Materialen met een knipoog naar vervlogen tijden en oude ambachten. Bijvoorbeeld de bouclé. Een ontwerp in de jaren ’30 van de vorige eeuw van de Franse modeontwerper Coco Chanel. Om in die tijdsgeest te blijven; de Art-Deco stijl van deze periode is een veel gemaakte trend en stijlkeuze in interieurland. De mooie zachte materialen en wol, maar ook wollen gordijnen denk aan kasjmier, mohair en tweed passen bij uitstek in deze interieurstijl.

Wol afkomstig van de vachten van verschillende dieren. Super duurzaam, natuurlijk en bovenal prachtig en heerlijk warm en zacht. Wist je dat wol (schaap), kasjmier of ook wel kasjmir genaamd (geit), mohair is de geschoren wol van de angorageit en deze kan je verwarren met de angorawol van het angora konijn. Alpaca’s geven alpacawol. Niet te lang over nadenken en de meeste veel soorten wol lenen zich enkel voor de kledingindustrie. Wat wel een mooie eigenschap is om te vermelden bij de keuze voor een materiaal als wol en wollen gordijnen is dat wol van zichzelf brandvertragend is en vuilafstotend, of ook wel  zelfreinigend vermogend is door het natuurlijke vettige beschermlaagje van de wolvacht. Tevens is wol goed isolerend en zelfs antibacterieel. Wol is wow! 

De wollen gordijn collectie ligt klaar om online en live te gaan. Nog heel even geduld, maar ik kan je alvast verklappen het is de moeite waard! Kamerhoog, brandvertragend en in een prachtig eigentijds kleurpallet. Stay tuned en schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg ons op de socials.

Naast de wolletjes en wollen gordijnen zijn er meer zachte en aaibare stoffen. De superzachte en warme teddy- en bouclé stoffen zitten al eventjes in onze collectie. Bekijk hiervoor de wintergordijnen.

Bouclé gordijnen & Teddy gordijnen

Textieltrend 3 - Upcycled textiles & Recycled Yarns

Hergebruik van materialen als petflessen, welke worden omgesmolten en hergebruikt om nieuwe garens van te maken. Deze garens kun je herkennen aan het label Recycled Yarns in de productspecificatie. Meer weten of lekker rondneuzen in de duurzame gordijnen? Gelukkig is er veel te doen in de ontwikkeling van textiel op het moment. Niet nieuw, want het is al even aan de gang gelukkig, maar wel innovatief. Bewuster omgaan met water en chemicaliën voor een schoner textiel productieproces. Denk ook aan het kleuren van textiel met natuurlijke pigmenten voor een schoner proces en resultaat. Het kleuren van stof met kruiden e.d. wat eigenlijk al eeuwenoud is en nu opnieuw wordt herontdekt en toegepast. Kortom er gebeurt genoeg in de ontwikkeling en het productieproces van textiel met  de allernieuwste innovatieve, intelligente technieken voor de productieprocessen en de samenstelling/grondstoffen van textiel.

Kleur gordijnen & Kleurtrends gordijnen

Niets is qua kleur in het interieur te gek. We zien van alles voorbij komen. Naast de ton-sur-ton kleurentrend, waarbij er bewust een keuze voor een bepaalde kleur wordt gemaakt, maar deze in verschillende gradaties van donker naar licht worden gecombineerd. De vraag naar luxe, glamour en glansgordijnen loopt ook nog steeds lekker door en dit past in de bohochique & hotel chique interieurs. Leuk en creatief is de meer eigen stijl door feitelijk maling te hebben aan kleur en stijl. Kies bewust voor jouw eigen stijl en kleuren. Geen standaard showroom interieur of  VT wonen plaatjes. Durf, karakter en persoonlijke stijl. Maak jouw eigen kunstwerk met jouw gevonden schatten, designer klassiekers qua accessoires en meubels, maar vergeet de kunst aan de wand niet.

Grijs is klein beetje passé en maakt plaats voor beige en meer warme kleuren in de kamers. Paars is hot! Ruim vertegenwoordigd in vele tinten en sterktes. Van lichtpaarse gordijnen tot auberginekleurige gordijnen zijn vertegenwoordigd. Maar met stip op de eerste plaats is de nieuwste trendkleur ‘mauve’, oftewel de mauve gordijnen.

Zin in leesvoer of meer interieurtrends? Lees dan ook de vorige blog: Woontrends 2024

Voor nu alvast een fijn weekend

Liefs Sabine

 



WhatsApp
Bestelhulp