DIY OPBERGMAND

DIY OPBERGMAND

DIY Opbergmand

Wanneer je de kinderkamer of babykamer een unieke en eigen sfeer wil geven, dan kan ik je wellicht een klein beetje inspireren met deze DIY blog.

Misschien heb je al gordijnen of wil je deze nog bestellen. Bij ons mag je altijd om de stofrestanten of het knipafval vragen. Of bestel een extra meter losse stof voor een bijpassend kussen of,  zoals nu beschreven een leuke, bijpassende mand. 

Eigenlijk hoef je helemaal niet zo handig te zijn. Wanneer je een klein beetje rechtdoor kunt stikken kun je heel gemakkelijk dit opbergmandje maken!!!

Het is super simpel. Ik heb alle stappen hieronder voor je beschreven inclusief foto’s voor de meer visueel gerichte onder ons.

Wanneer je onderstaande stappen volgt moet het vast lukken! Kies net als ik voor 2 verschillende stofjes/printjes. Je kunt lekker makkelijk wisselen van print zo creëert je een leuke omslag. De keuze is reuze en persoonlijk. Mix & match, of als je niet kan kiezen maak verschillende mandjes.

 

Wat heb je nodig?

Stof

Schaar

Potlood of pen

Liniaal of meetlint

Naaimachine

Garen

Spelden of klemmetjes

Vlieseline (voor stevigheid)

Molton of fiberfill (voor stevigheid en volume)

STAP 1

Bepaal hoe groot jij de mandjes wil hebben. In dit voorbeeld heb ik de mandjes 20x20x20 cm (bxhxl) gemaakt. Voor op een plank op de babykamer voor kleine dingetje adviseer ik 10x10x10 cm. Andere maten zijn uiteraard zelf in te vullen.

Wanneer je bepaalt hebt hoe groot jij het mandje wil hebben, bepaal je of je er een omslagrand aan wilt hebben of niet. Ik heb besloten om een omslagrand van 5 cm toe te voegen.

 

STAP 2

Teken vervolgens een voorbeeld met maten op een A4-tje. Hierna kun je het op ware grootte uitwerken op patroonpapier. Je kunt ook voor een groot stuk papier of karton kiezen, maar dit is wat je zelf fijner vind. Teken alvast 1cm extra om het patroon. Dit is de extra naadtoeslag. Tot slot, knip jouw patroon uit.

Tip: er bestaat patroonpapier met voor getekende vakken van 1 cm. Hierdoor hoef je minder te meten en heb je de hoeken ook gelijk haaks. Dit patroon papier gebruik ik ook.

STAP 3

Spelt het papier of patroonpapier op de stof. Knip de stof langs de randen van het papier.

Wanneer je net als ik een stofje hebt gekozen met een print, dan komt aan 1 kant van het mandje het patroon op de kop te staan. Dit kun je voorkomen door de stof in het midden van het patroon door te knippen en te draaien t.o.v. elkaar.

Knip dan het patroon door midden. Houdt wel rekening met 1 cm extra voor de naadtoeslag aan de onderkant. Hier kun je de stof weer aan elkaar stikken in tegengesteld patroon.

Voordat je verder gaat met stap 4, dien je eerst de 2 losse stukken aan elkaar te stikken, zodat de stof weer uit 1 stuk bestaat. Leg de goede kanten van de stof op elkaar. Stik de stof aan elkaar 1 cm vanaf de stofrand.

Voor de looks en strakheid strijk je de naad open en plat.

 

STAP 4

Vouw de stof die je geknipt hebt dubbel. Goede kant op goede kant. Hierbij komt de vouw in het smalle tussen stuk. Spelt de stofjes op elkaar. Stik de stof aan elkaar 1 cm vanaf de rand.

Hierna strijk je de zoom open.

STAP 5

Vouw de onderkant tegen de zijkant aan en spelt dit vast. Zorg hierbij ervoor dat je de zijnaad openvouwt. Stik de stof aan elkaar 1 cm vanaf de stofrand.        

Herhaal stap 3 t/m 5 met de stof voor het binnenmandje.

 

STAP 6

Vouw de beide mandjes open; 1 mandje met de goede kant naar binnen het andere mandje met de goede kant naar buiten. Stop de mandjes in elkaar met de goede kant van de print/stof tegen elkaar.

Zorg er hierbij voor dat de zijnaden netjes tegen elkaar aansluiten.

STAP 7

Stik de beide mandjes aan elkaar vast. Sla hierbij ongeveer 4 cm over, anders kan je je mand niet omdraaien.

Vervolgens keer je deze binnenstebuiten, waardoor het patroon weer zichtbaar wordt.

STAP 8 

Vouw meteen de mandjes weer netjes in elkaar.

Strijk de boven rand van de mandjes. Zorg ervoor dat de stof bij de opening mooi naar binnen gevouwen wordt. Deze stik je hierna dicht.

Stik de boven rand van het mandje voor de sier (eventueel in een dikker of gekleurd garen).....of GOUD GAREN volgens de nieuwste trend -❤️❤️❤️-

Doordat je nu het hele mandje rondom stikt is de opening voor het omkeren ook direct gesloten.

STAP 9 

En nu afstylen maar. Hieronder een luierbakje, maar de mogelijkheden zijn oneindig.

ENJOY en geniet van je eigen gemaakte opbergmandje.

❤️WhatsApp
Bestelhulp