Wat zijn de meest voorkomende bevestigings systemen voor gordijnen

2602 keer bekeken  woensdag 25 maart 2020

Rail

Het meeste bekende bevestiging systeem is de rail. Bij dit systeem zijn er ook meerdere mogelijkheden. Zo heb je tegenwoordig een enkele rail of een tweebaans of een driebaans rail. Bij de meerdere banen rail kan je een vitrage en een overgordijn aan de zelfde rail ophangen zonder een losse extra rail te moeten ophangen.

Bij een rail heb je meestal plastic wieltjes met oogjes. Deze plastic wieltjes (officieel runners genoemd) schuif je aan de zijkant van de rail in de rail. Hierbij moeten de oogjes wel naar beneden komen te hangen. Dit omdat je de gordijnen aan de oogjes ophangt door middel van haakjes aan de gordijnen.

Bij de rails zijn er eenvoudige railsen, zoals al jaren bij mensen in huis hangen. Hierbij moet je zelf de gordijnen dicht trekken mogelijk met behulp van een trekstang.

Er zijn ook railsystemen met een trekkoordsysteem. Bij dit systeem loopt er een koord door de rail. door middel van een trekkoord aan één kant van de rail kun je de gordijnen sluiten zonder aan de gordijnen te komen.

Maar tegenwoordig zijn er ook elektrische rails. Bij deze elektrische rails kan jij je gordijnen sluiten door een schakelaar of een afstandsbediening. Ook zijn er intelligente elektrische gordijnrailsen met lichtsensor of tijdschakelaar.

Je kunt de rails bevestigen aan het plafond of aan de muur. Bij bevestiging aan de muur heb je afstandhouders nodig. Bij bevestiging aan het plafond heb je deze niet nodig en kun je de gordijnen op elke gewenste afstand vanaf de muur ophangen.

Roede

Gordijnroedes kan je in meerdere materialen kopen. Zo zijn er houten, metalen en kunststof roedes. Je kan ze ook in verschillende diktes, lengtes en afwerkingen aanschaffen.

Een roede wordt het meeste gebruikt voor gordijnen met zielringen. Maar een gordijn waaraan lussen zijn bevestigd worden ook opgehangen aan roedes. Bij het ophangen van gordijnen op een roede heb je geen runners nodig.

Kabel

Kabels zie je steeds meer om gordijnen op te hangen. Aan kabels worden gordijnen opgehangen door middel van oogjes, ringetjes of klemmetjes. Kabels moeten wel heel strak gespannen worden om de gordijnen op te kunnen hangen. Het ophangen van de kabel kan door middel van haken of beugels. Er zijn een heleboel soorten haken en beugels te koop. Met behulp van spanners kan je de kabel strak trekken.

 

 


Vond je het nuttig?
WhatsApp
Bestelhulp