Wat is Katoen, Baumwolle of Cotton?

3826 keer bekeken  vrijdag 15 februari 2019

Ik denk dat dit de meest gebruikte natuurlijke grondstof is in de textielindustrie. Het groeit aan de katoenplant. Het zijn de witte “wattenbolletjes” aan deze plant. Katoen is eigenlijk zaadpluis met een aantal zeer mooie eigenschappen. Het is niet voor niets dat het zoveel wordt toegepast.

Van plant naar textiel; katoen is een van de meest gebruikte grondstoffen voor textiel. Het wordt in kleding, maar ook in heel veel andere toepassingen gebruikt. 40% Van alle textiel is van katoen gemaakt. Katoen wordt verbouwd op katoenplantages.

China is 's-werlelds grootste katoenproducent van de wereld, op de voet gevolgd door de Verenigde Staten en India.

Aan de katoenplanten groeien vruchten, die op een bepaald moment openen, waarna er een harig bolletje ontstaat, vergelijkbaar met een wattenbolletje. Als de bolletjes zijn geplukt, wordt in de fabriek het zaad van het pluis gescheiden met een speciale kam. Deze trekt de zaadjes eruit.

Dan gaan de katoenvezels (het pluis) in de droger. Hier verdampt het vocht en blijft er een mooie stevige vezel over. Vervolgens kan de katoen gebleekt, geverfd en gesponnen worden, afhankelijk waarvoor deze gebruikt gaat worden. Katoen heeft mooie eigenschappen. Het is sterk, vochtopnemend, sterk absoberend en makkelijk in het onderhoud.


Vond je het nuttig?
WhatsApp
Bestelhulp