Wat is Fluweel, Velvet of Velours?

13353 keer bekeken  maandag 4 februari 2019

Velours, velvet of fluweel? Iedereen gebruikt deze woorden een beetje door elkaar, maar wat is nu eigenlijk wat? Zijn het überhaupt verschillende stoffen? En wat voor stof is het nu eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.

Fluweel is een luxe, zachte, harige en glanzende stof. Deze stof is eigenlijk gewoon katoen of zijde. Er wordt een lus ingeweven. Dit geeft de stof zijn luxe dikkere uitstraling. Soms worden deze lusjes ook nog eens open gesneden, waandoor de fluweel een harig uiterlijk krijgt. De lusjes of haartjes voelen maken dat de stof lekker zacht en aaibaar is. Doordat je deze haren 2 kanten op kunt wrijven. Je kunt ze zeg maar plat drukken, waardoor de kleur van de stof lichter lijkt of de haren juist tegen de  pool inwrijven, waardoor de kleur dieper en intenser wordt. Dit geeft fluweel zijn welkbekende luxe uitstraling doordat het speelt met het licht,

Dit heet de “vleug” van de stof.

Velvet is het engelse woord voor fluweel. Het klinkt wel wat lekkerder in de oren vinden wij! Velours (of was het nu velour?) is de franse benaming en stiekem toch een ander soort stof dan fluweel. Het is namelijk de gesneden variant van fluweel. Velours is heerlijk zacht door het lossnijden, trekken en/of opruwen van de poollussen. In vergelijking met ‘gewoon’ fluweel is velours zwaarder en iets minder glanzend. Daarbij wordt overigens onderscheid gemaakt tussen twee soorten velours: staand velours en streekvelours. Staand velours heeft daarbij een recht opstaande haartjes en bij streekvelours liggen de haren in één richting, waardoor de stof precies lijkt op fluweel. Vanwege de zware kwaliteit zie je deze stof vaak als meubelstof en in gordijnen.

Kortom, fluweel, velvet en velours verschillen niet echt van elkaar. Wel verschillen de afwerking en samenstelling van de stof een beetje, waardoor de stof een totaal andere look kan hebben, zoals luxe glanzend of juist stoer vintage.

Bij het verwerken van deze stoffen dient rekening gehouden te worden met de vleug.
De patroondelen moeten allemaal in dezelfde richting op de stof worden gelegd om kleurverschil te voorkomen.


Vond je het nuttig?
WhatsApp
Bestelhulp