Wat is Fluweel, Velvet of Velours?

15595 keer bekeken  maandag 4 februari 2019

Velours gordijnen op maat gemaakt

Velours voor die onweerstaanbare sfeer in huis. Op deze pagina shop je de velours gordijnen. Doe inspiratie op vraag mooie, gratis velours gordijnstalen aan en bekijk en ontdek onze collectie thuis. Ook voor een gedurfde veloursprint ben je bij ons aan het juiste adres.

 

 

Velours of velour

Velours, velvet of fluweel? Iedereen gebruikt deze woorden een beetje door elkaar, maar wat is nu eigenlijk wat? Zijn het überhaupt verschillende stoffen? En wat voor stof is het nu eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.

Velvet is het Engelse woord voor fluweel. Het klinkt wel wat lekkerder in de oren vinden wij! Velours (of schrijf je velour?) is de Franse benaming en stiekem toch een ander soort stof dan fluweel. Het is namelijk de gesneden variant van fluweel. Velours is heerlijk zacht door het lossnijden, trekken en/of opruwen van de poollussen. In vergelijking met ‘gewoon’ fluweel is velours zwaarder en iets minder glanzend. Daarbij wordt overigens onderscheid gemaakt tussen twee soorten velours: staand velours en streekvelours. Staand velours heeft daarbij recht opstaande haartjes en bij streekvelours liggen de haren in één richting, waardoor de stof precies lijkt op fluweel. Vanwege de zware kwaliteit zie je deze stof vaak als meubelstof en in gordijnen.

Kortom, fluweel, velvet en velours verschillen niet echt van elkaar. Wel verschillen de afwerking en samenstelling van de stof een beetje, waardoor de stof een totaal andere look kan hebben, zoals luxe glanzend of juist stoer vintage.

Veloursstof is van oorsprong van katoen of zijde geproduceerd. Tegenwoordig wordt het voornamelijk gemaakt van Polyester. De velours behoudt zijn mooie luxe look maar de kleur blijft langer goed. Synthetische garens verkleuren minder snel dan de natuurlijke vezels.

Sommige velours wordt dubbel geweven en van elkaar afgesneden, maar er kan ook een lus ingeweven worden. En deze kan later opengesneden, waardoor de harigheid ontstaat.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen staand velours en streekvelours. Staand velours heeft rechtopstaande haartjes. Bij streekvelours iggen de haren in een richting.

Dit geeft de stof zijn luxe, dikke uitstraling. Soms worden deze lusjes ook nog eens open gesneden, waardoor de veloursstof een harig uiterlijk krijgt. De lusjes of haartjes maken dat de stof lekker zacht en aaibaar is. Doordat je deze haren 2 kanten op kunt wrijven. Je kunt ze zeg maar plat drukken, waardoor de kleur van de stof lichter lijkt of de haren juist tegen de  pool inwrijven, waardoor de kleur dieper en intenser wordt. Dit geeft velours zijn welkbekende luxe uitstraling doordat het speelt met het licht,

Dit heet de “vleug” van de stof. Voor de meeste veloursgordijnen wordt deze omhoog gebruikt. Wanneer gordijnen gedraaid worden houden we rekening met de patroondelen, zodat de vleug, oftewel de richting van de haartjes dezelfde kant op staan. Zo zie jij nooit kleurverschil.

Voordelen 123 velours gordijnen

Hoe reinig je velours?

Uiteraard wil je jouw velours gordijnen zo lang mogelijk mooi houden. Ondanks de synthetische hoogwaardige velours, raden wij niet aan om de gordijnen zelf te reinigen. Gekreukelde velours gordijnen kun je benevelen met een plantenspuit. Sluit de gordijnen totdat deze weer droog zijn. Wassen doet in alle gevallen afbreuk aan de stof.

Tip: Hang het gordijn jaarlijks op een mistige en liefst koude dag buiten op. Zo worden alle bacteriën gedood en werkt de mist als een soort stoomreiniging. Nog langer genieten van de velours, kies dan ten alle tijden voor een voering.

Daarom velours bij 123Gordijn.nl kopen

Wij verkopen al jaren heel veel velours gordijnen gemaakt voor klanten in Nederland en België. Wij één van de eerste online gordijnspecialisten in Nederland zijn. Kortom jarenlange ervaring en expertise. Wij een gigantisch collectie velours gordijnen, stoffen en velours kussens hebben.

Ons gordijnatelier al bijna een eeuw ervaring heeft met het maken van de gordijnen. Wij enorm trots zijn op onze reviews. Bekijk nu jouw velours gordijnen eenvoudig en snel bij 123gordijn.nl! 


Vond je het nuttig?
WhatsApp
Bestelhulp