Hoe was ik mijn gordijnen?

2521 keer bekeken  donderdag 9 mei 2019

Wasvoorschrift gordijnen

Vaak worden de gordijnen vergeten bij de voorjaarschoonmaak. De ramen zijn weer schoon, maar de gordijnen zien er smoezelig uit en ruiken nog naar het kerstdiner. Probeer het wassen zo lang mogelijk uit te stellen. Hang ze bijvoorbeeld eerst een nacht buiten, wanneer het lekker vochtig en mistig is. Blijft het gordijn dan muf of smoezelig, dan raden wij aan het gordijnen chemisch te laten reinigen. Hierbij weet je zeker dat de gordijnen mooi blijven. De meeste stoffen kunnen wel gewassen worden, maar een krimp van max 3% valt nog binnen de normen. Houdt er rekening mee dat stoffen van natuurlijke grondstoffen zoals katoen en linnen altijd een hogere krimp hebben ten opzichte van polyester stoffen. Alleen het is net vervelend als het gordijnen dan net teveel boven de grond hangen. We raden altijd aan om de wasvoorschriften te checken. Deze kunnen op onze website onder de productfoto's bekeken worden. Twijfel je? Vraag het ons dan gerust. Houdt er rekening mee dat stoffen van katoen altijd een hogere krimp hebben ten opzichte van polyester stoffen.

Wasvoorschriften en wassymbolen

Hoe was ik mijn gordijnen

Het is belangrijk om eerst te kijken op het etiket van de gordijnen naar de wassymbolen. Zit er geen label aan de gordijnen met wassymbolen dan kan je op onze site bij elke stof de wasvoorschriften vinden.

Aan de hand van de symbolen kan je zien of jij de gordijnen zelf kan wassen of dat deze professioneel gereinigd moeten worden. Niet elke stof kan zomaar gewassen worden.

Als je de gordijnen wel zelf kan wassen volgens de wassymbolen. Dan is het belangrijk om te kijken welk wasprogramma en op welke temperatuur dit het beste kan.

Gordijnen met haken

Voordat jij de gordijnen in de wasmachine doet is het belangrijk om de haakjes te verwijderen. Deze kunnen namelijk in de wasmachine vast blijven zitten of zelfs in de wasmachine verdwijnen.

Is de wasmachine klaar met wassen dan is het belangrijk om meteen de gordijnen uit de wasmachine te halen. Zijn deze nog erg nat dan kan je deze het beste even buiten ophangen uit de zon of binnen. Zijn ze bijna droog dan maak je de haakjes weer aan de gordijnen en hangt de gordijnen aan de rail. Sluit hierbij wel de gordijnen. Hierdoor hangen ze mooi recht en zullen de gordijnen bijna tot helemaal kreukvrij opdrogen.

Gordijnen met zeilringen

Voordat jij de gordijnen in de wasmachine doet is het belangrijk dat jij alle ringen bij elkaar pakt. Als jij dit allemaal bij elkaar hebt trek je een kussensloop erover heen en bind je hieromheen een ptt-elastiek. Dit is om beschadigingen aan de ringen te voorkomen.

Als je de ringen bij elkaar pakt dan is het belangrijk dat je de ringen pakt en niet de stof vlak bij de ringen. Het kan namelijk gebeuren dat als je de stof pakt dat de stof loslaat bij de ring.

Is de wasmachine klaar met wassen dan is het belangrijk om meteen de gordijnen uit de wasmachine te halen. Zijn deze nog erg nat dan kan je deze het beste even buiten ophangen uit de zon of binnen. Zijn ze bijna droog dan hang je het gordijn weer aan de roede. Sluit hierbij wel de gordijnen. Hierdoor hangen ze mooi recht en zullen de gordijnen bijna tot helemaal kreukvrij opdrogen.

Vouwgordijnen

Voordat je het vouwgordijn gaat wassen moet je eerst het vouwgordijn helemaal naar onder laten zakken. Hiermee zorg je dat de koorden die bevestigd zijn aan het vouwgordijn helemaal op lengte zijn. Daarna kan je de koorden los maken door de knoop die erin zit los te maken.

Knip de koorden NIET door. Laat ook de koorden hangen op de volle lengte en rol deze niet op in het systeem.

Als u dit heeft gedaan dan kan je het vouwgordijn losmaken van het ophangsysteem. Deze kan je er zo af halen. De stof is namelijk bevestigd aan het ophangsysteem met klittenband.

Het laatste wat u moet doen voor u de vouwgordijnen in de wasmachine kan doen zijn de baleinen en de onderlat verwijderen. Aan één van de zijkanten zitten openingen waardoor je de baleinen en onderlat kan verwijderen.

Is de wasmachine klaar met het wasprogramma. Haal dan het vouwgordijn uit de machine. Is deze nog erg nat leg deze dan te drogen.

Hang het vouwgordijn niet op om te drogen aan de waslijn.

Is het vouwgordijn bijna droog doe dan de baleinen en de onderlat weer in het vouwgordijn en bevestig deze daarna weer aan het ophangsysteem. Doordat het vouwgordijn weer aan het systeem hangt en door het gewicht van de baleinen en onderlat zal het vouwgordijn bijna tot helemaal kreuk vrij opdrogen. Als laatste bevestig je de koorden weer aan de het vouwgordijn. De koorden worden alleen aan de onderste ringen vastgeknoopt. Het koord moet wel door alle ringen heen lopen.

Rolgordijn

Rolgordijnen zijn meestal gemaakt van antistatisch, vuil en stof afstotend materiaal. Hierdoor hoef je rolgordijnen eigenlijk niet te wassen. Komt er toch onverwachts een vlek op het rolgordijn dan moet je deze meteen verwijderen.

Het is wel belangrijk om eerst te kijken van welk materiaal het rolgordijn gemaakt is en wat de wasvoorschriften hiervoor zijn. 

De vlek kun je verwijden door een vochtige (schone) doek of spons te pakken en voorzichtig over de vlek te wrijven. Let hierbij op dat je niet met de schurende kant van een spons over het materiaal gaat. Ook mag je niet te hard wrijven of boenen op het materiaal. Hierdoor kan het materiaal beschadigen.

Als je de vlek er niet uit krijgt met alleen water dan kan je een milde schoonmaakmiddel gebruiken. Afwasmiddel zonder kleurstof is hier een goed middel voor.

Gordijnenwassen – Checklist

  • Check het wasvoorschrift
  • Haal de haken van het gordijn voor het wassen
  • Stop de bovenkant in een waszakje of panty, zo voorkom je beschadigingen
  • Maak een inschatting van de hoeveelheid – past dit in mijn wasmachine?
  • Als het niet past, ga naar een specialist voor het reinigen van je gordijn
  • De meeste gordijnen kunnen nat opgehangen worden (Lekker niet strijken, maar nat uithangen)

Tip! kreukels in de gordijnen benevelen met een plantenspuit en laten uithangen. De kreukels verdwijnen vanzelf.

Geen zin om te wassen of ontevreden na het wassen en toch liever iets nieuws voor de ramen? Kijk in onze gordijnshop en vraag gratis proefstalen aan.

 


Vond je het nuttig?
WhatsApp