Bedruktechnieken voor stoffen

1003 keer bekeken  maandag 30 maart 2020

Bij het bedrukken van stoffen worden patronen aangebracht op stoffen in één of meerdere kleuren. Het bedrukken van stoffen is gerelateerd aan het verven van stoffen. Alleen bij het verven van stoffen wordt de stof in maar één kleur geverfd.

Er bestaan meerdere technieken om stoffen te bedrukken.

Directe druk

Bij directe druk moet je denken aan handdruk, rouleau- of machinedruk en sjabloomdruk of filmdruk. Bij al deze technieken is de basis het zelfde alleen hoe de print op de stof wordt gedrukt is anders. Deze techniek kan je vergelijken met stempelen op papier. Er worden grote stempels gemaakt met het gewenste patroon. Dit patroon steekt uit. Dit wordt voorzien van een verflaagje en daarna op de stof gedrukt. Dit kan handmatig, maar ook machinaal.

Reservedruk

Bij reserve druk worden de delen die niet geverfd mogen worden afgedekt met een speciaal middel. Als dit klaar is gaat de stof een verfbad in. De delen die afgedekt zijn zullen dan geen kleurstof opnemen.

Etsdruk

Bij etsdruk worden er speciale chemische middelen op de stof gedrukt. Deze chemische middelen zorgen ervoor dat de verfstof weer wordt afgebroken.


Vond je het nuttig?
WhatsApp
Bestelhulp