NAJAARSTRENDS 2020

NAJAARSTRENDS 2020

 

Ondanks dat het supermooie weertje afgelopen maand is de herfst nu echt aan het in treden. Dit betekent, dat de lengte van de dag en nacht (licht/donker) ongeveer gelijk zijn.

Wij kijken alweer uit naar de trends voor 2021 en onlangs is ook de nieuwe kleur voor 2021 van Flexa bekend gemaakt: Brave Ground

Ik krijg een beetje retro vibes als ik kijk wat er allemaal speelt op het internet en in de woonbladen op interieurgebied. Revival of de houten design meubels in een vintage jaren ’70 kleurpallet.

Dit nieuwe decennium staat voor verandering en vernieuwing.

Uitermate belangrijke thema’s voor de komende jaren:

Nog meer (consu)minderen. Nog meer aandacht voor het behoud van onze planeet. Duurzamer en minder belastende producten en productie processen.

Zo ook in textielland.. Minder weggooien, meer hergebruik en langer plezier hebben van mooie producten. Oekotex en recycled yarns

 

Stillness

Dat is de titel voor de trend voor het komende jaar, gepresenteerd door de Nederlandse trendwatchers Lidewij Edelkoort & Philip Fimmano.

Deze toepasselijke titel verwijst naar een nieuw tijdperk van rust en duurzaamheid. Slow and easy living.

Mooie, duurzame producten. Denk aan handgemaakte schatten voor het leven in plaats van de overvloed aan wegwerpartikelen a la “Ali-Express” en “Action”

BRUIN - SEPIA

Volgens de de nieuwste trendvoorspellingen is het gedaan met de zwarte en grijze kleuren, welke in het begin van de jaren '80 de bruintinten hebben verjaagd. Vernieuwend en spannend, maar we gaan terug naar de warme bruintinten.

Volgens de “trendgoeroes” kan dat zomaar de basiskleur voor de komende 30 jaar zijn!

Vintage bruine meubels worden door designers heruitgevonden en gecombineerd met veel strakke lijnen en to-sur-ton bruintinten. Oude designer stoelen worden opnieuw bekleed.

Wat het fijne is van bruintinten is dat je ze heel gemakkelijk kunt combineren met andere kleuren. Ze geven elke kleur meer warmte.

Je ziet ze overal terug. Zelfs bruine auto’s.

Bruintinten zijn in tegenoverstelling tot zwart eindeloos te combineren zonder gebruik te maken van een accent- of contrastkleur. Denk aan combinaties als cacao, kaneel, tobacco, mocca, camel, beige enzovoorts.

Door deze door- en met elkaar te gebruiken leg je meer focus op tekeningen, structuur  en reliëf van de verschillende materialen.

Dit geeft weer nieuwe spannende effecten in het interieur, maar blijft wel rust uitstralen.

Wie kent ze niet, die ouderwetse foto’s in SEPIA? Denk in sepia in plaats van in zwart-wit foto’s en de overgang is misschien wat minder heftig.

 

Materiaalgebruik

Ook hier geldt, robuuster, duurzamer en een lange(re) levensduur.

Wol, tweed, corduroy, rib, leer, linnen, donker bruin hout, marmer, riet en rotan.

Ook zijde maakt weer een opkomst en tegenwoordig zijn de handgeknoopte vloer- en wandkleden ook niet meer weg te denken.

Stevige, dikke stoffen. Ze gaan langer mee, zijn tijdloos en meestal natuurlijker. Katoen en synthetische stoffen zijn op hun retour.

Er gebeurt ontzettend veel op textielgebied.

Volop zoektochten naar duurzamere grondstoffen en verftechnieken voor textiel.

Denk aan weefsels, gemaakt van brandnetels of natuurlijke pigmenten voor de stoffen te verven.

 

(Of wat denk je van breisels? Zelfs "#gebreide gordijnen. Binnenkort bij ons online????)

 

Groen

Het veelgehoorde “groen kost poen”, onder detaillisten en ondernemers is zeker niet meer van toepassing. Opmerkelijk is dat onze groene gordijnen meer dan ooit aangevraagd en verkocht worden. 

Veel mooie groene, grootbladige planten, voor een natuurlijke look en een heerlijk schoon en zuurstofrijk binnenklimaat. Maar denk ook aan groene fluwelen banken. Kussens in verschillende groentinten, groen tafellinnen,  kleden, groene wanden en luxe groene gordijnen. En je wordt ook nog eens “zen” van groen.

Kortom, de groentrend is al even gaande, maar gaat dit najaar naar nog een stapje verder en uitgebreider. Ton-sur-ton groen door het gehele interieur in combinatie met gedurfde, grote natuur- en/of dierenprints maken het nog gekker.

Aardetinten

Mooie warme tinten als bordeaux, terra, oranje, roze, (oker)gelen en goud. Aardetinten hebben een prachtige, warme uitstraling. Ze zijn op hun best wanneer ze met elkaar gecombineerd worden. Daarnaast combineren aardetinten en terracotta prachtig met zachtroze, nude’s, okergeel en oranje.

Metaalstucwerk,  "metallic gordijnen" en/of cortensteel behang of verf.

Tezamen geeft het een lekker warme en huiselijke sfeer die gemakkelijk te combineren is met houten meubels en vloeren. Mijn favoriet op dit moment is een donkere Hongaarse punt vloer. Een warme en doorleefde vloer met een gevoel van nostalgie. En ik denk dat deze het goed doet in dit warme thema. Maar ja, ik hou ook ontzettend van groen.

Kortom herfst seizoen, met de bijbehorende binnen-sfeer-kriebels is weer begonnen en ik hoop dat jullie ook weer zin krijgen om het binnen in je huisje gezellig te maken.

Laat je vooral niet gek maken door alle trends, maar doe vooral wat jij mooi vindt en creëer hiermee juist eigenheid. Soms schuif ik alleen maar met de meubels en creëer nieuwe hoekjes of alleen een nieuw kleurtje toevoegen kan al zo’n ander sfeertje geven.

Geen geld of inspiratie?

Koop dan in ieder geval voldoende kaarsen, (droog)bloemen, liters thee en dekentjes.

Liefs

❤❤❤

Sabine

 

Onze herfstsfeer en gebruikte bronnen vind je op ons HERFST 2020 Pinterest moodboard:WhatsApp
Bestelhulp