Wiki

 1. Wat is een blend?

  Een blend is een mix van 2 of meer grondstoffen in 1 stof. Door te mixen kunnen er verschillende eigenschappen/uitstralingen aan de stoffen gegeven worden.

  permalink
 2. Wat is Denim of Jeans?

  Keper uit Nîmes. Deze naam verbasterde al snel tot het wereldberoemde woord denim. 

  permalink
 3. Wat is een Damast of Jaquard?

  Een weefsel van een natuurlijke grondstof. Denk aan linnen of katoen met ingeweven bloempatronen. Het gaat hier dus niet over een print, wat op de stof is gedrukt, maar met ingewikkeld patroon in verschillende kleuren is ingeweven. Fond bestaat uit kettingsatijn, de bloemen uit inslagsatijn. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een speciale damastmachine of jacquardmachine.

  permalink
 4. Wat is Fluweel, Velvet of Velours?

  Fluweel is een luxe, zachte, harige en glanzende stof. 

  permalink
 5. Wat is een Platbinding?

  Een geweven stof op de meest simpele manier. Een draad op en dan weer neer. Zoals je op een weefgetouw leert weven. 

  permalink
 6. Wat is een Ausbrenner?

  Wil je echt iets bijzonders? Dan is een ausbrenner misschien iets voor jou. Dankzij een speciale techniek, namelijk het toevoegen van chemicaliën worden gedeeltes van de stof transparanter gemaakt. Hierdoor ontstaat er een mooi patroon en valt het licht speels naar binnen. 

  permalink
 7. Wat is Reversible?

  Reversible is de benaming voor alle textielproducten die omgekeerd kunnen worden, dus aan twee zijden te gebruiken zijn.

  permalink
 8. Wat zijn Ribcord, Corduroy en Babyrib?

  Een katoenen of wollen stof in een speciale binding met ribbels. Deze ribbels lopen in de lengte van de stof. Sterk weefsel met bolstaande lengteribben.

  permalink
 9. Wat is Brabants bont?

  Dun katoenen weefsel in platbinding met typische vierkante gekleurde ruitjes. Veel voorkomende kleuren: blauwwit, groen-wit, rood-wit. Denk maar aan de ouderwetse theedoeken.

  permalink
 10. Wat is Bouclé stof?

  Stoffen die gekenmerkt worden door bovenliggende regelmatige lussen van het gebruikte bouclé garen.

  permalink
 11. Wat is een Batist?

  Zeer fijn doorzichtig weefsel in een platbinding gemaakt uit zeer dunne garens. Dichte, gladde en doorzichtige stoffen

  permalink
 12. Wat is Canvas?

  Super sterk! Vast geweven stof uit katoen of synthetisch vezelmateriaal. Wordt ook vaak voor outdoor gebruikt. Denk aan tassen en tenten. Maar canvas wordt ook gebruikt als schilderdoek. Dan wordt het gespannen op een lijst.

  permalink
 13. Wat is Brokaat?

  Oorspronkelijke benaming voor jacquard geweven zijde stoffen met ingeweven goud- of zilverdraden (goud brokaat, zilver brokaat).

  permalink
 14. Wat is Changeant?

  Benaming meestal gebruikt voor voeringstof uit filamentgarens. De ketting garens hebben een  andere kleur dan de inslag. Als de stof beweegt in het ligt, verandert het van kleur door de 2 verschillend gekleurde garens (changer = veranderen).

  permalink
 15. Wat is Kant?

  Kantklossen is een hele oude en arbeidsintensieve manier om een stof te maken. Vaak met weelderige bloempatronen en een open structuur. Nu wordt het machinaal gemaakt en veelal toegepast in de lingerie.

  permalink
 16. Wat is een Crêpe?

  Benaming voor weefsel met een crêpe achting uiterlijk, dat wil zeggen een korrelig onregelmatig uiterlijk. Dit beeld kan ontstaan door alleen een crêpe binding of door alleen crêpe garens (sterk gedraaide garens) of een combinatie van beide te gebruiken.

  permalink
 17. Wat is Cretonne?

  Sterke katoenen stof, meestal met grote patronen bedrukt, vooral voor gordijnen en meubelbekleding.

  permalink
 18. Wat is Epinglé?

  Oftewel speldeknoppenpatroon, meestal een katoenen stof in een platbinding. Het is ook een benaming voor meubelstoffen die op roeden weefmachines geweven zijn. De oppervlakte bestaat uit (niet doorgesneden) lusjes.

  permalink
 19. Wat is Etamine?

  Open katoenen stof in plat,- gaas, of ajour binding. Oorspronkelijk werd het ook gebruikt als zeefdoek of passeerdoek. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor glasgordijnen en als stof om op te borduren.

  permalink
 20. Wat is een Gabardine?

  Benaming van stof in gabardine binding. Grondstof: kamgaren uit wol, polyester/wol 55/45%, maar ook katoen.

  permalink
 21. Wat is Gobelin?

  Oorspronkelijk met de hand gemaakte wandbekleding met kleurrijke figuratie, zoals jacht taferelen en bloemen. Grondstof natuurzijde of wol. Tegenwoordig worden gobelins machinaal gemaakt uit wol, synthetische vezels, maar ook uit katoen.

  permalink
 22. Wat is Gordijnvoering?

  Geweven stof voor het voeren van overgordijnen. Vaak katoen of viscose vezel garens in inslagsatijn binding. Tegenwoordig wordt ook tegen de achterkant van gordijnstoffen een voering rug geweven in bijvoorbeeld kettingsatijn.

  permalink
 23. Wat is Lycra?

  Lycra is een zeer elastische, synthetisch garen. Het wordt massaal in de stoffen toegevoegd om een zekere mate van elasticiteit (stretch) te bereiken.

  permalink
 24. Wat is Marquizette?

  Zeer fijn open weefsel met in de ketting slingerdraden. Grondstof filamentgarens (meestal polyesters).

  permalink
 25. Wat zijn Filament garens?

  Dit zijn synthetische door de machine gemaakte garens. Deze garens worden kunnen eindeloos door een soort pers gehaald worden. De vorm van de gaten waar ze doorheen geperst wordt bepaalt hoe de garens of de stof er uiteindelijk uit gaat zien. Bijvoorbeeld glad en rond zorgt voor een glad en glanzend filamentgaren. Deze vallen soepel, zodat ze geschikt zijn voor bijvoorbeeld lingerie.

  permalink
 26. Wat is Hennep of Vezelhennep?

  We kennen Hennep van de wiet en illegale zolderkamertjes. Maar tegenwoordig wordt het voor heel veel doeleinden gebruikt. Denk aan de CBD wietolie, maar ook de kleding en textiel maken gebruik van deze plant. 

  permalink
 27. Wat is Linnen of Vlas?

  Linnen is een super mooi natuurproduct. Het wordt in Europa gemaakt van vlas, wat hier gemakkelijk groeit.

  permalink
 28. Wat is Katoen, Baumwolle of Cotton?

  Ik denk dat dit de meest gebruikte natuurlijke grondstof is in de textielindustrie. Het groeit aan de katoenplant. Het zijn de witte “wattenbolletjes” aan deze plant. 

  permalink
 29. Wat is Molton?

  Katoenen weefsel in platbinding. In de inslag dikke garens welke sterk opgeruwd zijn. Molton is daardoor dikker dan flanel.

  permalink
 30. Wat is Organza?

  Fijn weefsel met luxe en glanzende uitstraling. Grondstof is echter geen katoen maar natuurzijde of synthetisch filament garen. 

  permalink
 31. Wat is Pepita?

  Benaming voor stoffen met zeer kleine vierkante ruitjes. Grondstof wol, katoen en andere vezelsoorten.

  permalink
 32. Wat is een Mille Fleurs?

  Textiel met bloemenprint.

  permalink
 33. Wat is Pluche?

  Benaming voor weefsel met een hoge opengesneden pool. Een lekkere harige stof.

  permalink
 34. Wat is Taft?

  Weefsel in platbinding. Grondstof natuurzijde, tegenwoordig veel uit filamentgarens.

  permalink
 35. Wat is een Teddystof of Teddy?

  Het woord zegt het al. Denk maar aan het materiaal waar teddyberen van gemaakt zijn. Dat is Teddy. Het is een kettingpoolweefsel met vrij lange pluche pool.

  permalink
 36. Wat is Tule?

  Gaasstof! Open weefsel met een honingraatachtige structuur. Het word vaak in de carnaval, maar ook in de stijve rokjes van een ballerina. Het is lekker stug en je kan d.m.v. laagjes en plooitjes snel een mooie effect en pompeus volume creëren.

  permalink
 37. Wat is Fiberfill, Wattine, Dacron of Volumevlies?

  Is een luchtige tussenvoering die naast warmte het kledingstuk meer volume geeft. 

  permalink