Wiki

 1. Wat is Reversible?

  Reversible is de benaming voor alle textielproducten die omgekeerd kunnen worden, dus aan twee zijden te gebruiken zijn.

  permalink
 2. Wat is Brabants bont?

  Dun katoenen weefsel in platbinding met typische vierkante gekleurde ruitjes. Veel voorkomende kleuren: blauwwit, groen-wit, rood-wit. Denk maar aan de ouderwetse theedoeken.

  permalink
 3. Wat is Hennep of Vezelhennep?

  We kennen Hennep van de wiet en illegale zolderkamertjes. Maar tegenwoordig wordt het voor heel veel doeleinden gebruikt. Denk aan de CBD wietolie, maar ook de kleding en textiel maken gebruik van deze plant. 

  permalink
 4. Wat is Linnen of Vlas?

  Linnen is een super mooi natuurproduct. Het wordt in Europa gemaakt van vlas, wat hier gemakkelijk groeit.

  permalink
 5. Wat is Marquizette?

  Zeer fijn open weefsel met in de ketting slingerdraden. Grondstof filamentgarens (meestal polyesters).

  permalink
 6. Hoe meet ik de juiste maat voor gordijnen zelf op?
  permalink
 7. Worden bij de gordijnen de haken meegeleverd?

  Als je kiest voor optie haken, dan worden deze standaard ingestikt.

  permalink
 8. Wat is een waveplooi

  Gordijn met een golvende symmetrische plooi op een rails

  permalink
 9. Wat is een enkele plooi?

  Goedkoopste plooi, waarbij minimale stof benodigd

  permalink
 10. Waarom het gordijn voeren? Wat is het voordeel?

  Langere levensduur van het gordijn. Het ziet er luxer uit en kunt het licht ermee regelen.

  permalink
 11. Wat is een brandvertragende certificaat?

  Technische brandvertragende behandeling van de stof. Je kunt hier een certificaat bij krijgen voor de brandweer en de verzekering. Denk aan horeca, verzorgingstehuizen en gemeenschappelijke ruimtes.

  permalink
 12. Wat is een rolgordijn?

  Strakker uitstraling. Hiermee kan je goed het licht filteren of zelfs helemaal lichdicht afsluiten. Ze nemen weinig ruimte in beslag

  permalink
 13. Wat is een Plissegordijn?

  Lijkt op rolgordijn, maar dan geplooid. Kan soms ook top-down geschoven voor speels effect of privacy en lichtinval.

  permalink
 14. Wat zijn Jaloezieën?

  Ooit ontwikkeld door de fabrikant luxaflex. Zo worden ze dan ook vaak nog genoemd. Horizontale jaloezieën van PVC, hout of aluminium. Goed regelbare lichtinval.

  permalink
 15. Wat zijn Silhouettes?

  Horizontale jaloezieën met een transparante stof erover, voor warmere uitstraling.

  permalink
 16. Wat zijn Lamellen?

  Verticale jaloezieën van stof, kunststof of aluminium. Makkelijk voor schuine ramen.

  permalink
 17. Hoe meet ik vouwgordijnen op?
  permalink
 18. Hoe meet ik gordijnen voor een rails of roede op?

  Breedte

  De breedte is hetzelfde als de breedte van de rail of roede, van eindstop tot eindstop. Mocht er nog geen rail of roede opgehangen zijn. Meet dan het kozijn waar het gordijn komt te hangen en tel daar 40 cm bij op.

  Hoogte

  De hoogte wordt gemeten vanaf de bovenkant van de rail of roede tot aan de vloer of vensterbank.

  Let op: om de gordijnen vrij te laten hangen wordt er 2cm van opgegeven hoogte ingehouden, zodat de gordijnen mooi en soepel vallen. Voorbeeld: bij een opgegeven hoogte van 190cm, wordt het gordijn op 188cm gemaakt.

  permalink
 19. Zijn er gouden gordijnen?

  Wij hebben een hele mooie metallic collectie. Niet ordinair goud, zilver en koper. Maar een subtiel meegeweven metallic garen voor een superdeluxe effect.

  https://www.123gordijn.nl/wega-metallic-gold.html

  permalink
 20. Wat zijn kamerhoge gordijnen

  Wat wordt bedoelt met "kamerhoge gordijnen"? Kamerhoge gordijnen worden gemaakt van een extra brede stof (260-310cm breed), waardoor er geen banen aan elkaar te worden gestikt. Het gordijn bestaat uit één stuk stof, zonder naden. 


  Voor het bouwen van een huis gelden regels. Zo is er bijvoorbeeld vastgelegd in een besluit, dat de kamers minimaal 260 cm hoog moeten zijn bij nieuwbouw en bestaande bouw 201cm. Hier sluiten onze kamerhoge gordijnen naadloos op aan.


  Onze kracht zit in dat wijn een groot assortiment kamerhoge stoffen hebben. Deze stofbreedte kan zelfs oplopen tot 310 cm, daar waar de meeste stoffen al bij 140 cm stoppen. Door deze extra hoge stof, kunnen de gordijnen in de meeste gevallen naadloos geconfectioneerd worden. Wat rust en een luxe uitstraling geeft aan jouw raamdecoratie.

  permalink
 21. Wat is een vitrage?

  Doorzichtig, open geweven gordijn. Filtert het licht in jouw woonruimte. Jij kunt wel naar buiten kijken, maar van buiten naar binnen kijken is niet makkelijk.

  permalink
 22. Hebben jullie ook velours stoffen?

   Wij hebben heel veel velours en fluwelen gordijnstoffen. Zelfs kamerhoge fluweel.

  permalink
 23. Wat is Terlenka

  Kreukvrije textielsoort ontwikkeld in de jaren 50 van de 20 ste eeuw. Soepel, kleurecht en synthetisch.

  permalink
 24. Wat is een kamerhoog gordijn

  Om verticale naden in het gordijn te voorkomen kun je echt het beste voor de kamerhoge gordijnen kiezen. In de meeste standaard woningen met een plafondhoogte van circa 290 meter kun je naadloos de gordijnen verwerken.

  permalink
 25. Wat is de kleur voor 2020?

  Tranquil Dawn

  permalink
 26. Wat is Ultra-Fresh?

  Een onbehandelde stof kan leiden tot onaangename geuren en verkleuring van materialen. Ultra-Fresh remt actief de groei van bacteriën en schimmels, waardoor de stof langer schoon, fris en geurvrij blijft.

  permalink
 27. Welke kleuren ringen voor ringgordijnen zijn er?

  RVS, Nikkel en messing

  permalink
 28. Wat is Tule?

  Gaasstof! Open weefsel met een honingraatachtige structuur. Het word vaak in de carnaval, maar ook in de stijve rokjes van een ballerina. Het is lekker stug en je kan d.m.v. laagjes en plooitjes snel een mooie effect en pompeus volume creëren.

  permalink
 29. Wat is Lycra?

  Lycra is een zeer elastische, synthetisch garen. Het wordt massaal in de stoffen toegevoegd om een zekere mate van elasticiteit (stretch) te bereiken.

  permalink
 30. Wat is Merino?

  Merino is wol van Merino schapen.

  permalink
 31. Wat is een stopplooi?

  Een enkele plooi, welke daarna wordt plat gestikt tot een platte plooi.

  permalink
 32. Wat is Organza?

  Fijn weefsel met luxe en glanzende uitstraling. Grondstof is echter geen katoen maar natuurzijde of synthetisch filament garen. 

  permalink
 33. Wat is blob?

  De tegenhangede trend op de rechte, strakke lijnen. De "barbapapa" vorm.

  permalink
 34. Wat is Pollergen™?

  Pollergen™ is een unieke behandeling welke bijdraagt aan het verlichten van hooikoorts symptonen. Het actieve ingrediënt in Pollergen™ lokaliseert en neutraliseert de pollen, hierdoor worden de effecten van hooikoorts gereduceerd.

  Alle artikelen behandeld met Pollergen™ kunnen worden gewassen of met een doek worden afgenomen zonder dat het effect van de behandeling minder wordt.

  permalink
 35. Wat zijn Filament garens?

  Dit zijn synthetische door de machine gemaakte garens. Deze garens worden kunnen eindeloos door een soort pers gehaald worden. De vorm van de gaten waar ze doorheen geperst wordt bepaalt hoe de garens of de stof er uiteindelijk uit gaat zien. Bijvoorbeeld glad en rond zorgt voor een glad en glanzend filamentgaren. Deze vallen soepel, zodat ze geschikt zijn voor bijvoorbeeld lingerie.

  permalink
 36. Wat is een plooigordijn?

  Gordijn met ingestikte plooien.

  permalink
 37. Heb ik een voering nodig voor verduisterende gordijnen?

  Nee, je kunt direct kiezen voor een verduisterend of lichtdicht gordijn.

  permalink
 38. Wat is een retourplooi

  Band aan het gordijn, tussen de plooien naar achter gestikt in een plooi.

  permalink
 39. Wat zijn duo-rolgorijnen

  Duo-rolgordijnen of multishades of ook wel twist genoemd. Zijn rolgordijnen die bestaat uit 2 lagen stof. Deze lagen stof hebben horizontale transparante en niet-transparante banen. Doordat het gordijnen uit 2 lagen bestaat kan je met de stoflagen schuiven. Door de horizontale transparante en niet-transparante banen kan je zelf bepalen hoeveel lichtinval en privacy jij en jou woning wilt hebben.

  permalink
 40. Wat zijn schutters?

  Shutters hebben de uitstraling van luiken met in het midden horizontale jaloezieën. Shutters kunnen gemaakt worden van hout, metaal of kunststof. Door een railbevestiging kan je de shutter volledig open of dicht doen. Daarnaast kan je de lamellen draaien/kantelen zoals jaloezieën. Door deze mogelijkheden bepaal jij zelf hoeveel licht er in huis komt.

  permalink
 41. Wat zijn Verticale jaloezieën

  Verticale jaloezieën worden ook wel lamellen genoemd zijn er ook in meerdere mogelijkheden. Denk aan de kleurkeuze, maar ook materiaal keuze. Zo kan je verticale jaloezieën helemaal naar eigen smaak laten maken.

  permalink
 42. Wat zijn horizontale jaloezieën

  Iedereen kent denk ik wel jaloezieën. Tegenwoordig zijn er heel veel mogelijkheden voor jaloezieën. Zoals materiaal metaal, kunststof of zelfs hout. Ook kan je de lamelbreedte aanpassen aan wat jij mooi vindt. Zelfs de kleur van het ladderband kan je zelf kiezen wat jij mooi vind.

  permalink
 43. Wat is een ringgordijn?

   Een gordijn met ingeslagen ringen om aan de roede te hangen.

  permalink
 44. Wat is een brandvertragende stof?

  Technische brandvertragende behandeling van de stof.

  permalink
 45. Wat is Changeant?

  Benaming meestal gebruikt voor voeringstof uit filamentgarens. De ketting garens hebben een  andere kleur dan de inslag. Als de stof beweegt in het ligt, verandert het van kleur door de 2 verschillend gekleurde garens (changer = veranderen).

  permalink
 46. Wat is een roedegordijn

  Gordijnen op roede kom je bijna niet meer tegen. Waar je dit soort gordijnen nog wel geregeld ziet is in bijkeukens, scheuren of caravans.

  Het woord zegt het eigenlijk al een beetje. Het is een gordijn op roede. Dit betekend dat aan de bovenkant van het gordijn een tunnel wordt gestikt. Door deze tunnel komt een roede waarmee het gordijn opgehangen wordt. Aan de onderkant van het gordijn komt loodveter of een onderzoom. Deze gordijnen worden het meeste gemaakt van vitrage of inbetween stoffen.

  permalink
 47. Wat is stof draaien of kantelen?

  Stel jij vind een mooie stof. Deze stof is 280 cm breed. Dus kamerhoog. Maar jou raam is 320 cm hoog. Dan is er een mogelijkheid om de stof te draaien. Dan worden de boven en onderkant van de stof de zijkanten. Dit is alleen mogelijk als de stof geen printje bevat, anders komt de print op zijn kant te staan. Voor de rest is het bijna altijd mogelijk om de stof te kantelen.

  permalink
 48. Verftechnieken voor stoffen

  Door het toevoegen van kleurstoffen aan de stof worden stoffen geverfd. De verfvloeistof die hiervoor gebruikt wordt, wordt ook wel verfbad, verfvlot, of kortweg vlot genoemd.

  Bij het verven van stoffen zijn er 3 technieken.

  Uittrekproces

  Ook wel discontinu proces genoemd. Bij deze techniek worden kleurstoffen opgelost in water. De vezels van de stof trekken dan de kleurstof uit het verfbad. Vandaar ook de naam uittrekproces. In dit zelfde verfbad wordt de kleur gefixeerd. Na dit proces wordt de stof gedroogd.

  Continuproces

  De stof gaat dan via een wals het verfbad in. Vanuit het verfbad gaat de stof weer door een wals om het teveel aan opgenomen kleurstoffen te verwijderen. Daarna wordt de kleurstof gefixeerd. Het laatste wat dan nog moet gebeuren is de stof drogen. Dit kan warm of koud.

  Semi-continuproces

  Bij dit proces worden er eerste meerdere stoffen geverfd voordat de kleur gefixeerd wordt.

  permalink
 49. Bedruktechnieken voor stoffen

  Bij het bedrukken van stoffen worden patronen aangebracht op stoffen in één of meerdere kleuren. Het bedrukken van stoffen is gerelateerd aan het verven van stoffen. Alleen bij het verven van stoffen wordt de stof in maar één kleur geverfd.

  Er bestaan meerdere technieken om stoffen te bedrukken.

  Directe druk

  Bij directe druk moet je denken aan handdruk, rouleau- of machinedruk en sjabloomdruk of filmdruk. Bij al deze technieken is de basis het zelfde alleen hoe de print op de stof wordt gedrukt is anders. Deze techniek kan je vergelijken met stempelen op papier. Er worden grote stempels gemaakt met het gewenste patroon. Dit patroon steekt uit. Dit wordt voorzien van een verflaagje en daarna op de stof gedrukt. Dit kan handmatig, maar ook machinaal.

  Reservedruk

  Bij reserve druk worden de delen die niet geverfd mogen worden afgedekt met een speciaal middel. Als dit klaar is gaat de stof een verfbad in. De delen die afgedekt zijn zullen dan geen kleurstof opnemen.

  Etsdruk

  Bij etsdruk worden er speciale chemische middelen op de stof gedrukt. Deze chemische middelen zorgen ervoor dat de verfstof weer wordt afgebroken.

  permalink
 50. Wat is een banenstof?

  Doordat de meeste stoffen maar op 140 breed worden geweven ontkom je er niet aan dat er naden in de gordijnen komen.

  permalink
 51. Eigenschappen van de grondstoffen in textiel

  Katoen

  Resistent

  Huidvriendelijk

  Kreukgevoelig

  Vocht opneembaar

  Gemakkelijk te verven

   

  Linnen

  Sterk

  Duurzaam

   

  Wol

  Houdt warmte vast

  Elastisch

  Ademend

  Brandvertragend

  Vuilafstotend

  Zwaar

  Pluist snel

  Moeilijk wasbaar

   

  Polyester

  Kreukvrij

  Neemt geen vocht op

  Zonbestendig

   

  Acryl

  Smelt voordat het brand

  Warmte-isolerend (beter dan wol)

  Weerbestendig

  Zonbestendig

   

  Fleece

  Warm

  Ademend

  Licht van gewicht

  Droogt snel

  Niet winddicht

   


   

  permalink
 52. Stofbindingen en patronen

  Onder bindingen wordt verstaan hoe draden in een textiel product door elkaar zijn gehaald. Breisels, weefsels of vlechtsel.

  Weefsels

  Weefsels bestaan uit kettingdraden (lengterichting) en inslagdraden (breedterichting). De weverij kent 3 grondbindingen. Alles andere bindingen zijn afgeleid van deze grondbindingen.

    Plat- of effenbinding

  Ketting en inslag liggen om en om over elkaar heen. De kettingdraad gaat over de inslagdraad heen en dan weer onder de inslagdraad door. Dat herhaalt zich steeds weer. De volgende kettingdraad doet dit in spiegelbeeld van de draad daarvoor.

     Keperbinding

  Bij deze binding is het kenmerk de schuine lijn in het weefsel. Bij deze binding gaat de kettingdraad gaat over 1 inslagdraad heen en onder 2 inslagdraden door. De volgende kettingdraad gaat 1 inslagdraad verder erover heen en eronder door.

      Satijnbinding

  Deze binding heeft geen kenmerkende lijn in het weefsel. Dit komt doordat de bindingspunten elkaar niet raken. Deze binding wordt daarom heel veel gebruikt bij jacquard- en damastweven.

  Breisels

  Bij breisels worden draden in golven gelegd en dan door elkaar. Bij deze bindingen lopen de inslagdraden in de breedte en de kettingdraden in de lengte. De breierij kent ook 3 grondbindingen.

       Rechts - links breisel

  Bij deze grondbeginsel zie je aan de ene kant van het breisel  allemaal v-tjes zien (rechts). Aan de andere kant zie je allemaal boogjes (links).

       Rechts - rechts breisel

  Dit breisel laat aan beide kanten v-tjes zien. Dit type wordt ook wel ribbreisel genoemd en is erg elastisch.

       Links – links breisel

  Bij deze binding zie je aan beide kanten allemaal boogjes. Deze binding wordt weinig gebruikt.

  Vlechtsels

  Dit zijn stoffen die bestaan uit draden die diagonaal verlopen en dan met elkaar vervlochten worden als in een weefsel.

  permalink
 53. Wat is Trevira CS?

  In de jaren ’80 blijvend brandvertragende textielvezel of stof. Trevira CS

  permalink
 54. Wat is Gobelin?

  Oorspronkelijk met de hand gemaakte wandbekleding met kleurrijke figuratie, zoals jacht taferelen en bloemen. Grondstof natuurzijde of wol. Tegenwoordig worden gobelins machinaal gemaakt uit wol, synthetische vezels, maar ook uit katoen.

  permalink
 55. Wat is een dubbele plooi?

  Bij de dubbele plooi, ook wel vlinderplooi genoemd, hebben de gordijnen een rijkere uitstraling. Bij deze wijze van confectioneren wordt er meer stof gebruikt, waardoor de plooien ruimer vallen.

  permalink
 56. Wat is een paneelgordijn?

  Brede verticale banen, welke voor elkaar wegschuiven in een meersporige baan. 

  permalink
 57. Wat is een slubgaren?

  Garen met vrerdikkingen. (onregelmatig)

  permalink
 58. Wat is Molton?

  Katoenen weefsel in platbinding. In de inslag dikke garens welke sterk opgeruwd zijn. Molton is daardoor dikker dan flanel.

  permalink
 59. Wat is een Gabardine?

  Benaming van stof in gabardine binding. Grondstof: kamgaren uit wol, polyester/wol 55/45%, maar ook katoen.

  permalink
 60. Wat is Panama?

  Een dubbele draad als mattinbinding. 2 Draden op en 2 draden neer gewoven.

  permalink
 61. Wat is Pluche?

  Benaming voor weefsel met een hoge opengesneden pool. Een lekkere harige stof.

  permalink
 62. Wat is Taft?

  Weefsel in platbinding. Grondstof natuurzijde, tegenwoordig veel uit filamentgarens.

  permalink
 63. Wat is een Luminette gordijn?

  Verticale jaloezieën met een transparante stof erover. Lijkt op een inbetween, maar dan strakker door de belijning van de lamellen.

  permalink
 64. Wat is een glasgordijn?

  Heel dun, doorzichtig/transparant gordijn.

  permalink
 65. Wat is een platte plooi?

  Een plat doorgestikte plooi.

  permalink
 66. Wat is een overgordijn?

  Een gordijn, waarmee je kunt zorgen, dat als het dicht is je er niets meer doorheen ziet.

  permalink
 67. Wat is Pepita?

  Benaming voor stoffen met zeer kleine vierkante ruitjes. Grondstof wol, katoen en andere vezelsoorten.

  permalink
 68. Wat is een Mille Fleurs?

  Textiel met bloemenprint.

  permalink
 69. Wat is een Crêpe?

  Benaming voor weefsel met een crêpe achting uiterlijk, dat wil zeggen een korrelig onregelmatig uiterlijk. Dit beeld kan ontstaan door alleen een crêpe binding of door alleen crêpe garens (sterk gedraaide garens) of een combinatie van beide te gebruiken.

  permalink
 70. Wat is Epinglé?

  Oftewel speldeknoppenpatroon, meestal een katoenen stof in een platbinding. Het is ook een benaming voor meubelstoffen die op roeden weefmachines geweven zijn. De oppervlakte bestaat uit (niet doorgesneden) lusjes.

  permalink
 71. Wat is Canvas?

  Super sterk! Vast geweven stof uit katoen of synthetisch vezelmateriaal. Wordt ook vaak voor outdoor gebruikt. Denk aan tassen en tenten. Maar canvas wordt ook gebruikt als schilderdoek. Dan wordt het gespannen op een lijst.

  permalink
 72. Wat zijn Ribcord, Corduroy en Babyrib?

  Een katoenen of wollen stof in een speciale binding met ribbels. Deze ribbels lopen in de lengte van de stof. Sterk weefsel met bolstaande lengteribben.

  permalink
 73. Wat is een blend?

  Een blend is een mix van 2 of meer grondstoffen in 1 stof. Door te mixen kunnen er verschillende eigenschappen/uitstralingen aan de stoffen gegeven worden.

  permalink
 74. Wat is een inbetween?

  Deze is dunner dan een overgordijn en je kunt overdag niet naar binnen kijken.

  permalink
 75. Wat is een Ausbrenner?

  Wil je echt iets bijzonders? Dan is een ausbrenner misschien iets voor jou. Dankzij een speciale techniek, namelijk het toevoegen van chemicaliën worden gedeeltes van de stof transparanter gemaakt. Hierdoor ontstaat er een mooi patroon en valt het licht speels naar binnen. 

  permalink
 76. Wat is een spangordijn?

  Een spangordijn is bijna het zelfde als een roede gordijn. Het enige verschil tussen 2 gordijnen is dat er bij een span gordijn zowel aan de boven als aan de onderkant van het gordijn een tunnel komt.

  Door beide tunnels komt een roede. Doordat er aan beide zijden een roede komt wordt het gordijn van boven naar onder gespannen voor het raam. Vandaar ook de naam span gordijn.

  Deze gordijnen kom je veel tegen in caravans, tenten of voor dakramen.

  permalink
 77. Wat is Denim of Jeans?

  Keper uit Nîmes. Deze naam verbasterde al snel tot het wereldberoemde woord denim. 

  permalink
 78. Wat is Gordijnvoering?

  Gordijnvoering is een extra laag stof achter de gordijnen. Door deze extra laag kan je gordijnen die niet lichtdicht zijn wel lichtdicht maken. Je kan de gordijnen door de voering ook extra isoleren. Een andere mooie functie van gordijnen voeren is dat je de levensduur van de gordijnen verlengt en verkleuring tegengaat.

  permalink
 79. Wat is Bouclé stof?

  Stoffen die gekenmerkt worden door bovenliggende regelmatige lussen van het gebruikte bouclé garen.

  permalink
 80. Wat is een Platbinding?

  Een geweven stof op de meest simpele manier. Een draad op en dan weer neer. Zoals je op een weefgetouw leert weven. 

  permalink
 81. Wat is Cretonne?

  Sterke katoenen stof, meestal met grote patronen bedrukt, vooral voor gordijnen en meubelbekleding.

  permalink
 82. Wat is een Damast of Jaquard?

  Een weefsel van een natuurlijke grondstof. Denk aan linnen of katoen met ingeweven bloempatronen. Het gaat hier dus niet over een print, wat op de stof is gedrukt, maar met ingewikkeld patroon in verschillende kleuren is ingeweven. Fond bestaat uit kettingsatijn, de bloemen uit inslagsatijn. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een speciale damastmachine of jacquardmachine.

  permalink
 83. Welke soorten gordijnen materialen zijn er?

  Katoen, Polyester, Linnen enz.

  permalink
 84. Wat is Fiberfill, Wattine, Dacron of Volumevlies?

  Is een luchtige tussenvoering die naast warmte het kledingstuk meer volume geeft. 

  permalink
 85. Wat is Etamine?

  Open katoenen stof in plat,- gaas, of ajour binding. Oorspronkelijk werd het ook gebruikt als zeefdoek of passeerdoek. Tegenwoordig wordt het gebruikt voor glasgordijnen en als stof om op te borduren.

  permalink
 86. Wat is Kant?

  Kantklossen is een hele oude en arbeidsintensieve manier om een stof te maken. Vaak met weelderige bloempatronen en een open structuur. Nu wordt het machinaal gemaakt en veelal toegepast in de lingerie.

  permalink
 87. Wat kosten gordijnen?

  Wij hebben gordijnen in verschillende prijscategorieën.

  permalink
 88. Wat is een vlinderplooi?

  Bij de dubbele plooi, ook wel vlinderplooi genoemd, hebben de gordijnen een rijkere uitstraling. Bij deze wijze van confectioneren wordt er meer stof gebruikt, waardoor de plooien ruimer vallen.

  permalink
 89. Wat is Katoen, Baumwolle of Cotton?

  Ik denk dat dit de meest gebruikte natuurlijke grondstof is in de textielindustrie. Het groeit aan de katoenplant. Het zijn de witte “wattenbolletjes” aan deze plant. 

  permalink
 90. Wat is het verschil tussen "in de dag" en "op de dag?"

  In de dag

  De breedte en hoogte van de gordijnen strak tegen het raam tussen de kozijnen of wanden gemeten.

  Op de dag

  Op of over het kozijn geplaatst gordijn. Bepaal hoeveel overlap je aan de onder- en bovenkant van het kozijn wilt hebben. Meet de hoogte van het het kozijn inclusief de gewenste overlapping.

  permalink
 91. Welke verschillende soorten stoffen zijn er voor gordijnen?

  Er zijn veel verschillende soorten gordijnstof. Denk aan katoen, polyester, linnen enz.

  permalink
 92. Wat is Trevira?

  Nieuwe synthetische stof, ontwikkeld halverwege vorige eeuw. Soepel, kleurecht en hoefde niet meer gestreken te worden. (Trevira)

  permalink
 93. Wat is Fluweel, Velvet of Velours?

  Fluweel is een luxe, zachte, harige en glanzende stof. 

  permalink
 94. Hoe komt het dat er in de lichtdichte voering gaatjes ontstaan bij het stikken?

  Bij stikken gaat de naald door de stof met een draad om de 2 lagen stof aan elkaar vast te maken. Doordat de naald door de stof heen gaat ontstaan er kleine gaatjes.

  permalink
 95. Uitleg plooidiepte en tussenruimte

  Wat wordt er nu precies bedoelt met plooidiepte en tussenruimtes? Dat probeer ik jou hier uit te leggen.

  Als je gordijnen laat maken of kant en klaar koopt dan komen er plooien in de gordijnen. Dit kan een enkele, dubbele of triple plooi zijn. De plooi is een deel van het gordijn dat dubbel wordt gevouwen en vast wordt gestikt met meestal een haak tussen de stof om het gordijn aan op te hangen. De plooidiepte is hoeveel de plooi uitsteekt. Dus van de stikrand tot aan het eind van de plooi. 

  De tussenruimte is de ruimte die tussen de plooien zit. Dus de ruimte van plooi 1 naar plooi 2.

  permalink
 96. Wat is een Batist?

  Zeer fijn doorzichtig weefsel in een platbinding gemaakt uit zeer dunne garens. Dichte, gladde en doorzichtige stoffen

  permalink
 97. Wat is een Teddystof of Teddy?

  Het woord zegt het al. Denk maar aan het materiaal waar teddyberen van gemaakt zijn. Dat is Teddy. Het is een kettingpoolweefsel met vrij lange pluche pool.

  permalink
 98. Wat is Brokaat?

  Oorspronkelijke benaming voor jacquard geweven zijde stoffen met ingeweven goud- of zilverdraden (goud brokaat, zilver brokaat).

  permalink