Bron: Textielmuseum

Mooie stoffen

Super inspirerend al die mooie textielmaterialen. Ik word er blij van. Love it! Ik zal hieronder wat vertellen over de verschillende soorten en waar ze vandaan komen. Textiel wordt in allerlei toepassingen gebruikt. Met name in de woninginrichting en de kledingindustrie. Ook trends lopen vaak gelijk op in  textiel mode en interieur.

Katoen

Van plant naar textiel. Katoen is een van de meest gebruiktegrondstof voor textiel. Het wordt in kleding, maar ook in heel veel andere toepassingen gebruikt. 40% Van alle textiel is van Katoen gemaakt. Katoen wordt verbouwd op katoenplantages.

De katoenplant is geen gemakkelijke plant. Er worden helaas veel chemicaliën gebruikt, welke schadelijk zijn voor het milieu.

China is 's-werlelds grootste katoenproducent van de wereld, op de voet gevolgd door de Verenigde Staten en India.

Aan de katoenplanten groeien vruchten, die op een bepaald moment open, waarna er een harig bolletje ontstaat. Vergelijkbaar met een wattenbolletje. Als de bolletjes zijn geplukt, wordt in de fabriek het zaad van het pluis gescheiden m.b.v. een kam. Deze trekt de zaadjes eruit.

Dan gaan de katoenvezels (het pluis) gaan in de droge. Hier verdampt het vocht en blijft er een mooie stevige vezel over.

Vervolgens kan de katoen gebleekt, geverfd en gesponnen worden, afhankelijk waarvoor deze gebruikt gaat worden.

Katoen heeft mooie eigenschappen. Het is sterk, vochtopnemend, sterk absoberend en makkelijk in het onderhoud.

Linnen Vlas

Linnen is een super mooi natuurproduct. Het wordt in Europa gemaakt van vlas, wat hier gemakkelijk groeit.

Boeren hebben grote weilanden vol vlas staan, met name in Frankrijk en Belgie. Vlas wordt zodra ze volgroeid is, uit de grond getrokken en op het land gelegd.  Vlas groeit doorgaans 100 dagen, waarna het te drogen wordt gelegd op het land. Zon, wind en regen maken dat de oorspronkelijke linnen een mooie naturel kleur krijgt. Na de droogtijd worden de draden uit elkaar getrokken en verder verwerkt tot garens. Eventueel kunnen deze nog gebleekt of geverfd worden. Linnen heeft veel fijne eigenschappen. Het is vochtopnemend, heeft een mooie natuurlijke uitstraling en vaalt soepel met een natuurlijke kreuk. Linnen heeft een eigen, stoere, landelijke look.

Zijde

5000 Jaar geleden werd zijde als eerste door de Chinezen ontdektt. Het is jarenlang een staatsgeheim gebleven, totdat de eitjes naar het buitenland werden gesmokkeld. Zijde is een natuurlijke stof met een mooie, luxe, en elegante uitstraling. De draden van de zijdelarve zijn zo dun dat we er een mooi glanzend draad van kunnen maken. De stof heeft mooie eigenschappen. Zijde valt soepel, ventileert goed en is vochtopnemend.

Zijde wordt gemaakt door de larven van de zijdevlinder. Deze vlinder legt ontzettend veel eitjes en sterft hierna.

Zodra de eitjes uitkomen, volgen er larven welke zich voleten met het blad van de moerboom, totdat ze ongeveer 8 cm lang zijn. Daarna spinnen zij een pop, doordat hun speeksel in samenwerking in combinatie met de lucht een bijna oneindige mooie dunne draad vormt. Dit draad wikkelen ze om hun lichaam tot een cocon.

Als dit cocon klaar is, worden deze gekookt. Hierdoor sterft de larve, zodat hij niet kan doorgroeien tot mot, waardoor de cocon zou breken. Door het koken verdwijnt de plakkerige lijmlaag en kan de cocon worden afgewikkeld. Er worden meerdere draden tegelijk afgewikkeld en samengevoegd, zodat er een mooie stevige dikkere draad ontstaat. Later kan het draad nog geverfd of gebleekt worden. "Ik snap wel dat het een luxer en duur materiaal is met zoveel handwerk en bewerkingen.'

Het is toch super bijzonder wat de natuur allemaal voor mooie grondstoffen levert.

Wol

Wol is een eeuwenoud materiaal. Omdat het zulke mooie eigenschappen heeft wordt het al die tijd al gebruikt voor de textiel.

Wol bestaat uit zachte, dunne haren van de vacht van schapen, alpaca’s en sommige andere dieren. De meeste wol wordt geproduceerd in Australie, China en Nieuw-Zeeland.

Wollen haren hebben schubben. Hier kunnen takjes e.d. aan blijven hangen, wat de dieren weer beschermt tegen beschadigingen. Ook heeft de wol een sterk isolerende waarde, dat het dier beschermt tegen de kou. De vacht bestaat uit dekharen en de veel fijnenere ondervacht haren. Dit geeft ook de kwaliteit van de wol aan. De dunste vezels geven de minste irritatie op de huid. Sommige mensen kunnen echter zelfs niet tegen de fijnste wol en worden gek van het gekriebel. De fijnste ondervacht is de duurste wol. De wol wordt na het scheren, gesponnen op een spinnenwiel of in een spinnerij. Het spinnen van de wol gaat gemakkelijk, omdat de haren schubben hebben, die gemakkelijk in elkaar haken.

Wol heeft een aantal fantastische eigenschappen. Zo is het sterk isolerend, zelfreinigend, brandvertragend en het ziet er super natuurlijk uit.

Scheerwol: onbeschadigde wol, geschoren van een gezond en levend schaap. Scheerwol is in een winkel te herkennen aan het internationale wolmerk, dat in meer dan 100 landen wettelijke bescherming geniet. 

Blootwol of plootwol is wol van het dode schaap. Het wordt verkregen door middel van een chemische behandeling van de huiden van de geslachte schapen.

Scheurwol is een goedkopere en mindere kwaliteit, gerecycled van gedragen kleding of uit garen en weefselafval van de textielindustrie.

Met wol kan je ook hele mooie dingen maken en er wordt veel mee geëxperimenteerd. Creatievelingen laten de wol vilten. Dat is met heet water en groene zeep d.m.v. wrijving de wol in elkaar laten haken. Met deze techniek kan je hele mooie dingen maken. Zijde en wol haken ook goed aan elkaar en kunnen hele mooie combinaties samen geven.

Synthetische technische stoffen

Dit zijn technische stoffen welke gemaakt worden in de fabriek. Er worden lange plastic dunne draden (filamenten) door een spindop geperst. Hierdoor ontstaan oneindige lange draden, waar allerlei eigenschappen aan verbonden kunnen worden.

Meestal zijn deze stoffen heel sterk en kunnen weinig vocht opnemen. Maar tegenwoordig kunnen ze ook holle vezel maken, zodat bepaalde natuurlijke eigenschappen ook in deze synthetische gefabriceerde stoffen kunnen voorkomen.

Vond je dit verhaal een beetje saai? Lees dan ook mijn slaapverwekkende blog!